Hvad med de unge?
Af Mads Frandsen, Byrådsmedlem Venstre og formand for Ungestrategiudvalget
Mandag aften vedtog et flertal i Byrådet, at den nye fælles FGU-moderinstitution mellem Viborg og Silkeborg Kommune, placeres hos førstnævnte. For mig at se en udmærket beslutning, da man naturligvis ikke kan få det hele i et samarbejde, selvom at man gerne vil.
Min oplevelse af FGU-debatten den seneste uges tid er, at der har været for lidt fokus på det indhold, som den nye samlede FGU-institution skal rumme. I stedet er der snakket meget om, hvor administrative jobs skal placeres.
Det vigtigste i denne sag er uden tvivl de unge. Og det er rigtigt, som det fremhæves fra flere sider, at der i Silkeborg Kommune på flere felter er gjort en stor indsats gennem mange år. Vi prioriterer vores unge mennesker, der skal have hjælp på deres videre færd i livet.
Sådan vil det fortsat være. Nogen får det til at lyde som om, at der med dette samarbejde fx ikke længere vil være en Produktionshøjskole i Silkeborg. Det passer ikke. Den viden og erfaring, som man har på bl.a. Produktionshøjskolen vil ikke gå tabt. Derimod ligger tankerne bag Garantiskoleordningen fra Silkeborg Kommune, som en del af grundlaget for dannelsen af de nye FGU-institutioner.
Samtidigt kan vi glæde os over, at vi her i kommunen har serveretten, når det kommer til at sætte det ”hold”, der først skal udgøre interim-bestyrelsen og efterfølgende den permanente bestyrelse. Det tror jeg er rigtig vigtigt.
De unge fra Silkeborg Kommune vil ikke mærke, at der sidder personer i en centraladministration på et kontor i Viborg. De vil derimod mærke, at de fortsat kan have deres gang på en dygtig og stærk skole i Silkeborg.
Hvem er det, vi tænker på, når vi snakker dannelsen af en FGU-institution? Det er de unge – og det skal vi blive ved med at huske på.
Jeg mener afgjort, at den løsning, som et flertal vedtog på byrådsmødet mandag aften, er den bedste for de unge – og det må trods alt være det bedste argument i denne sag.