Outdoor Institute: En vigtig brik i Outdoorhovedstaden
Af Mads Rugholm, formand for Outdoor Institute og Mads Frandsen(V), formand for Outdoorudvalget i Silkeborg Kommune
Som Danmarks Outdoorhovedstad vil Silkeborg Kommune være nationalt og internationalt samlingspunkt for outdoor. Den ambition er der bred opbakning til i byrådet, og i Outdoormasterplanen, der blev vedtaget i juni har vi – sammen med lokale foreninger og udviklingsaktører – beskrevet vejen derhen.
Og der er skruet helt op for ambitionerne: vi vil ikke kun være samlingspunkt for fritidsfolket, der benytter vores unikke natur på mountainbike, i vandrestøvler eller kajak – nej, vi vil også sørge for at outdoor kan mærkes i vores velfærd og veksle vores position som Outdoorhovedstad til ny viden og vækst. Og det er her Outdoor Institute kommer ind i billedet.
Med dette indlæg håber vi at udrydde misforståelsen omkring, at støtte til Outdoor Institute er penge ned i lommen på en europæisk interesseorganisation og samtidig benytte lejligheden til at tydeliggøre, hvilke gevinster Silkeborg Kommune ser i at investere i et outdoorinstitut.
Foreningen Outdoor Institute er forankret i Silkeborg og grundlagt af lokale ildsjæle, men Outdoor Institute ser ud over kommunegrænsen og ud i verden for at etablere ambitiøse partnerskaber og igangsætte forskning og udvikling på outdoorområdet. Med bevillingen til Outdoor Institute på 6 mio. over 3 år tilslutter Silkeborg Kommune sig en flok af stærke bidragsydere, der bl.a. tæller Jyske Bank og Messe München.
Outdoor Institute vil bl.a. påvise den gavnlige effekt, som outdoor har på vores sundhed og livskvalitet, og her er Silkeborg Kommune med sine unikke, stedbundne naturkvaliteter og ambitioner om at integrere outdoor i hele den kommunale opgaveportefølje en ideel arena og samarbejdspartner.
Outdoor Institute har allerede – inden beslutning om økonomisk opbakning fra kommunen – etableret et ambitiøst partnerskab med bl.a. European Outdoor Group, der med store koncerner blandt medlemsvirksomhederne har det netværk, der skal til for at lykkes med at tiltrække forskning og forretning til Danmarks Outdoorhovedstad.
Sammen med Europa Kommissionen arbejder European Outdoor Group på at løse de globale udfordringer omkring inaktivitet og følgerne heraf og vi kan sådan set godt være stolte af, at det ude i Europa anerkendes at Silkeborg Kommune har potentiale til at blive en vigtig medspiller heri som et hotspot for viden og forskning på området.
De lokale gevinster ved et Outdoor Institute i Silkeborg Kommune skal heller ikke underkendes. Vi får mulighed for at koble de bedste forskere på den kommunale praksis og blive klogere på, hvad der virker og giver værdi og hvordan vi bedst integrerer outdoor i velfærdsopgaverne. På den måde kan vi i nær fremtid træffe beslutninger om outdoor-investeringer på et endnu stærkere evidensgrundlag og udvikle de kommunale velfærdsløsninger til glæde for os alle sammen.
Vi mener det, når vi siger, at vi vil være Danmarks Outdoorhovedstad og samlingspunkt for viden og vækst på outdoorområdet. Men det kræver mod at sætte handling bag ordene. Vi tror på, at Outdoor Institute er et middel til at realisere vores visioner – også dem der handler om øget sundhed og bedre livskvalitet for alle borgere i Silkeborg Kommune.